Home » D:News » Experimentele au confirmat că un virus de obicei inofensiv poate ataca sistemul electric al inimii

Experimentele au confirmat că un virus de obicei inofensiv poate ataca sistemul electric al inimii

Experimentele au confirmat că un virus de obicei inofensiv poate ataca sistemul electric al inimii
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 26.06.2020

Cercetătorii de la Virginia Tech au determinat că un virus de regulă inofensiv perturbă sistemul electric al inimii, astfel că uneori poate avea consecințe fatale.

Oamenii de știință au descoperit că adenovirusul nu doar perturbă semnalele electrice din inimă, dar și împiedică abilitatea celulelor de a stabili noi căi de comunicare.

Grupul de cercetători a ajuns la aceste concluzii prin intermediul unor experimente în premieră care au observat efectele adenovirusului asupra celulelor umane ale inimii într-un vas Petri.

Virusul inofensiv care poate ataca sistemul electric al inimii

„Aceasta este prima oară când infectăm celule umane ale inimii cu acest virus pentru a vedea ce se întâmplă”, au spus cercetătorii.

Descoperirea ar putea îmbunătăți înțelegerea privind aritmia cardiacă, probleme ale semnalelor electrice ale inimii care pot duce la infarct sau chiar deces.

Fibrilație atrială, cel mai comun tip de aritmie cardiacă, afectează peste 2 milioane de oameni din SUA, potrivit MedicalXpress.

Adenovirus poate duce la metode mai eficiente de protejare împotriva aritmiei cardiace

Celulele musculare ale inimii comunică între ele cu ajutorul unor canale numite joncțiuni. Formate dintr-o proteină numită „connexin”, aceste joncțiuni creează o punte între două celule. Astfel, sunt transmise semnalele electrice care permit celulelor muscalare ale inimii să bată toate în același timp. Însă, aceste joncțiuni pot alerta celulele din apropiere atunci când sunt atacate de un virus.

Adenovirus, care poate cauza de obicei o răceală obișnuită, are un impact mult mai periculos dacă ajunge la inimă.

„Am cercetat dincolo de infecțiile virale în speranța că putem genera noi intervenții terapeutice pentru inimile bolnave. De fapt, noi învățăm de la adenovirus pentru a găsi cele mai eficiente metode de a opri aritmia cardiacă”, a mai spus unul din cercetători.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Primul transplant de inimă artificială, efectuat în premieră în Danemarca

Americanii testează ”inima bionică”, pentru testarea valvelor cardiace artificiale

Descoperirea unor cercetători: copacilor le ”bate inima”

Se lucrează la prima inimă robotizată. Obţinută cu ajutorul celulelor stem şi al biotehnologiei, ar putea rezolva o problemă majoră

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase